Witlof Laat Seizoen

Witlofrassen voor het late seizoen

Onderstaand vindt u de witlof rassen die gebruikt kunnen worden in het late seizoen. Witlofras Vintor is nog altijd het standaard ras voor de late trekperiode. Witlof rassen als Sweet Lady, en Absolue zijn de nieuwkomers van de laatste jaren en Topmodel is naast Vintor een extra mogelijkheid in de biologische teelt. Voor de zeer late trek is witlofras Podium ook nog altijd een mogelijkheid. Deze rassen hebben idealiter meer dan 160 groeidagen. De gangbare rooiperiode is van einde oktober tot einde november. De witlofpennen van deze rassen zijn geschikt voor zeer lange bewaring en hebben afhankelijk van de worteleigenschappen minimaal 3 maanden koude opslag nodig om hun potentieel te kunnen tonen.

Witlof ras Lady Marie

Lady Marie (OK-8373) is een ras voor het late segment met een goede en uniforme wortelproductie. Lady Marie vraagt 170-180 groeidagen zodat de pen voldoende
reserves kan opbouwen. Dit betekent dat doorgaans niet voor 10 november gerooid zal worden. Lady Marie is ongevoelig voor herbiciden uit de sulfonyl-urea groep. Hierdoor kunnen deze herbiciden zelfs al in de kiemfase met een volle dosering toegepast worden waardoor de onkruidbestrijding betrouwbaarder wordt. Sulfonylurea herbiciden hebben een goede werking tegen onkruiden uit de groep van de composieten en de kruisbloemigen. De werking is zeer goed tegen veelvoorkomende onkruiden als kamille, knopkruid, klein kruiskruid, perzikkruid, kleefkruid, herderstasje en zwarte nachtschade.

Gemakkelijk stuurbaar

Lady Marie is een zeer uniforme witlofhybride. De optimale forceerperiode loopt van april tot einde seizoen. De glanzende kroppen zijn minder lang dan die van Vintor. Het blad loopt goed door tot bovenin en het ras kenmerkt zich door een korte pit. In de trekkerij is de gemakkelijke stuurbaarheid van dit ras een opvallend kenmerk. In vergelijking met de standaardrassen vraagt Lady Marie iets hogere trektemperaturen. Na de oogst zien we in diverse bewaarproeven een zeer goede houdbaarheid van het lof.

  • Witlof Lady Marie
  • Witlof Lady Marie
  • Witlof Lady Marie

Download hier de printversie van witlofras beschrijving Lady Marie.

Download hier de uitgebreide informatie over sulfonylurea resistentie

Kengetallen witlof ras Lady Marie
TREKPERIODEMRT/APRMEI t/m OKT
Zaaiperiode *15-25 mei20 mei - 5 juni
Hoeveelheid zaden/ha280-300.000290-310.000
Optimum aantal planten/ha250-260.000250-270.000
Groeidagen170170+
Rooiperiodena 1 novemberna 10 november
Bewaring pennen-1 °C.-1 °C.

Bovenstaande kengetallen zijn gebaseerd op gemiddelde Nederlandse omstandigheden. Deze kengetallen dienen te worden geïnterpreteerd als trends en zijn afhankelijk van lokale omstandigheden en klimaatfactoren. De trekperiode of forceerperiode wordt uitgedrukt in “oogstmaanden van het lof”.
* De minimale etmaaltemperatuur om te zaaien bedraagt 12 °C. Vermijd nachtvorst!

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

USEFUL LINKS

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS