Witlof Laat Seizoen

Witlofrassen voor het late seizoen

Onderstaand vindt u de witlof rassen die gebruikt kunnen worden in het late seizoen. Witlofras Vintor is nog altijd het standaard ras voor de late trekperiode. Witlof rassen als Sweet Lady, en Absolue zijn de nieuwkomers van de laatste jaren en Topmodel is naast Vintor een extra mogelijkheid in de biologische teelt. Voor de zeer late trek is witlofras Podium ook nog altijd een mogelijkheid. Deze rassen hebben idealiter meer dan 160 groeidagen. De gangbare rooiperiode is van einde oktober tot einde november. De witlofpennen van deze rassen zijn geschikt voor zeer lange bewaring en hebben afhankelijk van de worteleigenschappen minimaal 3 maanden koude opslag nodig om hun potentieel te kunnen tonen.

Witlof ras Vintor

Vintor is reeds jaren het standaard witlofras voor de late trek. Vintor vraagt stikstofrijkere bodems dan de meeste andere hybriden. Vintor wint de laatste jaren bij de akkerbouwers weer veel vertrouwen door de goede opkomst eigenschappen en zijn hoge uniformiteit van de pennen. Het ras is zeer bedrijfszeker en weinig ziektegevoelig. En de pennenproductie mag er ook zeer zeker zijn.

Bedrijfszekerheid voor einde seizoen

Vintor is al forceerbaar vanaf maart/april afhankelijk van de rijpheid van de pennen. Vanaf de eerste trekrondes produceert Vintor een goed gevormde gladde en strak afgewerkte puntige krop. Bovendien is Vintor betrouwbaar tot het einde van het seizoen in oktober/november. Kenmerkend voor Vintor zijn de gemakkelijke oogstbaarheid en het hoge rendement. Vintor is in de trek makkelijk stuurbaar en zoals gezegd zeer betrouwbaar en minder ziektegevoelig. Vintor is om deze reden nog steeds de standaard voor een groot deel van het late en zeer late trekseizoen.

Download hier de printversie van witlofras beschrijving Vintor F1.

Kengetallen witlof ras Vintor
TREKPERIODEMRT/APRMEI t/m OKT
Zaaiperiode *10-25 mei20 mei - 1 juni
Hoeveelheid zaden/ha280-310.000300-330.000
Optimum aantal planten/ha250-260.000250-265.000
Groeidagen160-170160-170
Rooiperiodena 25 oktoberna 10 november
Bewaring pennen-1 °C.-1 °C.

Bovenstaande kengetallen zijn gebaseerd op gemiddelde Nederlandse omstandigheden. Deze kengetallen dienen te worden geïnterpreteerd als trends en zijn afhankelijk van lokale omstandigheden en klimaatfactoren. De trekperiode of forceerperiode wordt uitgedrukt in “oogstmaanden van het lof”.
* De minimale etmaaltemperatuur om te zaaien bedraagt 12 °C. Vermijd nachtvorst!

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

USEFUL LINKS

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS