Witlof Vroeg Seizoen

Witlof rassen voor het vroeg seizoen

Onderstaand vindt u de witlof rassen en roodlof rassen die gebruikt kunnen worden in het vroege seizoen. Naast het standaard witlofras Atlas zijn Darling en Bingo belangrijke witlof rassen in dit segment. Princesse is een doorontwikkeling op Darling en het witlofras Mont Blanc is een oude vertrouwde die in beeld komt als onder folie gezaaid moet worden. Céralie is op dit moment het enige roodlof ras in onderstaande opsomming. Deze rassen hebben 130-150 groeidagen en kunnen afhankelijk van zaaidatum en groeiomstandigheden gerooid worden in de tweede helft van september of de eerste helft oktober. Deze witlof rassen dienen na het rooien nog enige tijd na te rijpen gedurende de koude opslag van de witlofpennen alvorens deze geforceerd kunnen worden. Het vroege roodlof ras Ceralie heeft daarentegen iets minder warmte nodig in de trek.

Witlof ras Darling

Darling (OK-2725) is geschikt voor het vroege seizoen en kan gezaaid worden vanaf begin mei bij goede omstandigheden.. Op het veld is de ongevoeligheid voor sulfonylurea herbiciden (o.a. Safari) een extra voordeel in de pennenteelt. Safari maakt de onkruidbestrijding betrouwbaarder omdat bij safaritolerante rassen zelfs in de opkomst- en kiembladfase de volle dosering gebruikt kan worden. Safari heeft een goede werking tegen probleemonkruiden uit de familie van de composieten zoals kamille, knopkruid en kruiskruid, maar heeft ook een goede werking tegen een aantal andere onkruiden. Darling vraagt een niet te hoge stikstofbemesting.  

Puntig loftype met een zeer korte pit

Darling is een witlofras voor het vroege seizoen. Darling heeft een zeer korte pit en kwalitatief en puntig lof. Darling is een hybride van het type Mont Blanc. het korte zeer puntige loftype is optimaal voor de kwalitatieve markten en kleinverpakking. Door zijn korte pit is het ras gemakkelijk stuurbaar in de trek. De optimale trekperiode (oogst) is van begin november tot einde januari.

 

  • witlof DARLING
  • witlof DARLING
  • witlof DARLING

Download hier de printversie van witlofras beschrijving Darling F1.

Download hier de uitgebreide informatie over sulfonylurea resistentie

Kengetallen witlof ras Darling
TREKPERIODEDECJAN/FEB
Zaaiperiode *5-25 mei20 mei - 15 juni
Hoeveelheid zaden/ha270-300.000290-320.000
Optimum aantal planten/ha240-250.000250-260.000
Groeidagen140150
Rooiperiodeoktoberna 1 november
Bewaring pennen0,0 °C.0,0 / -1 °C.

Bovenstaande kengetallen zijn gebaseerd op gemiddelde Nederlandse omstandigheden. Deze kengetallen dienen te worden geïnterpreteerd als trends en zijn afhankelijk van lokale omstandigheden en klimaatfactoren. De trekperiode of forceerperiode wordt uitgedrukt in “oogstmaanden van het lof”.
* De minimale etmaaltemperatuur om te zaaien bedraagt 12 °C. Vermijd nachtvorst!

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

USEFUL LINKS

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS