Witlof Laat Seizoen

Witlofrassen voor het late seizoen

Onderstaand vindt u de witlof rassen die gebruikt kunnen worden in het late seizoen. Witlofras Vintor is nog altijd het standaard ras voor de late trekperiode. Witlof rassen als Sweet Lady, en Absolue zijn de nieuwkomers van de laatste jaren en Topmodel is naast Vintor een extra mogelijkheid in de biologische teelt. Voor de zeer late trek is witlofras Podium ook nog altijd een mogelijkheid. Deze rassen hebben idealiter meer dan 160 groeidagen. De gangbare rooiperiode is van einde oktober tot einde november. De witlofpennen van deze rassen zijn geschikt voor zeer lange bewaring en hebben afhankelijk van de worteleigenschappen minimaal 3 maanden koude opslag nodig om hun potentieel te kunnen tonen.

Witlof ras Podium

Podium (OK 2209) is een CMS-hybride van het type Topmodel. Het karakter van Topmodel vinden we dan ook terug in Podium: Buikig lof met een hoog soortelijk gewicht en een substantieel kortere pit dan andere rassen voor de zelfde trekperiode. Een groot voordeel van Podium is verder de zeer hoge uniformiteit en en de goede wortelproductie. Op het veld heeft Podium een hogere tolerantie tegen diverse schimmelaantastingen.

Podium iets vroeger dan Topmodel

Podium is vroeger dan Topmodel en blijkt zeer betrouwbaar te zijn in de trek door zijn gemakkelijke sturing. Podium houdt van wat hogere trektemperaturen en vraagt daarom wat minder van de koelcapaciteit van de trekkerij in de zomer. Ten opzichte van Topmodel is Podium iets vroeger trekbaar en door zijn CMS eigenschap nog uniformer.

Podium is zeer betrouwbaar voor de trek tot het einde van het seizoen. Belangrijk is om een wortel te verkrijgen met voldoende inhoud en minimaal 170 groeidagen. Zaai het best in de tweede helft van mei, zodat rond 15 november de 170 groeidagen bereikt zijn. Zaaien in deze periode geeft ook de beste kansen op een goede peninhoud.

  • Witlof PODIUM
  • Witlof PODIUM
Kengetallen witlof ras Podium
TREKPERIODEMRT/APRMEI t/m OKT
Zaaiperiode *15-25 mei25 mei - 5 juni
Hoeveelheid zaden/ha290-310.000300-320.000
Optimum aantal planten/ha245-255.000250-265.000
Groeidagen170170+
Rooiperiodena 25 oktoberna 10 november
Bewaring pennen-1 °C.-1 °C.

Bovenstaande kengetallen zijn gebaseerd op gemiddelde Nederlandse omstandigheden. Deze kengetallen dienen te worden geïnterpreteerd als trends en zijn afhankelijk van lokale omstandigheden en klimaatfactoren. De trekperiode of forceerperiode wordt uitgedrukt in “oogstmaanden van het lof”.
* De minimale etmaaltemperatuur om te zaaien bedraagt 12 °C. Vermijd nachtvorst!

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

USEFUL LINKS

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS

Chicosem maakt deel uit van de Chico-groep. Chicosem levert witlof zaden aan professionele witlof telers over de gehele wereld.

CONTACT DETAILS

    Julianastraat 4A
6065AM Montfort
   +31 (0) 475 549 004
   info@chicosem.nl
   Kvk: 14098765

PARTNERS